torsdag 21 augusti 2014

Är privatsjukvård & sjukförsäkringar OK för djur men inte människor?

Det konstiga med hundar & andra djur är att för dem är det inte orättvist med privata gräddfiler (försäkringar) till sjukvård utan det är bara orättvist om det gäller människor. Ännu konstigare är att debatten om att privata alternativ inte får gå med vinst för det är fult om de hjälper människor men inte djur.

Vi betalar numera in otroliga 2,8 miljarder i försäkringspremier i försäkringspremier för djur enl branschorganisationen Svensk försäkring. 2,8 miljarder eller 2 800 000 000kr är en ökning med nästan 6ggr på 20år. Som exempel på vad för incidenter som är vanliga och vad de kostar finns följande


Hund:
Svalt främmande föremål                    12 500kr
Kejsarsnitt                                            18 700kr
Benfraktur                                            10 000kr
Katt:
Svalt främmande föremål                     10 500kr
Kejsarsnitt                                             13 000kr
Trafikskada                                           13 000kr
Smådjur som kanin, marsvin etc
Svalt främmande föremål                       7 000kr
Kräkning                                                 4 000kr
Benbrott                                                  3 700kr

Med lite komplikationer så kan det lätt springa iväg och kosta upp till 70 000kr
Källa: Agria som har ca 600 000 smådjur försäkrade idag

Det utförs avancerade cancerbehandlingar på djur som katter vilket visar att idag räknas
husdjuren räknas som en värdefull familjemedlem, som ens egna barn. Om man då funderar på att premierna 6 ggr till 2,8 miljarder så har intäkterna för de som utfört behandlingarna ökat med minst lika mycket. Det är är förbryllande att det inte dras någon jämförelse med vinster i privatsjukvård och djursjukvård som är till 100% privat. För i privatsjukvård för människor där är det är fult att gå med vinst. Det skrivs löpmeter med artiklar och olika personer och organisationer drar växlar på profiten från privata aktörer som hjälper människor. Ger sken av att den vinsten skulle kunna användas oavkortat till fler människor som behöver vård. Men inte ett ord om hur mycket pengar som läggs på privat sjukvård på djur och vilka vinster de företag som utför djursjukvården och hur mycket dessa pengar skulle kunna hjälpa människor istället.

Jag är inte emot djur och sjukvård till djur. Jag vill bara lyfta frågan och disskutionen till en ny nivå.Inga kommentarer:

Skicka en kommentar