måndag 9 februari 2015

Gubbvälde på Bankerna

Idag ska jag träffa en ny kontaktperson på nybildade Sparbanken Skåne. En kvinnlig företagsrådgivare. Det är första gången jag har tilldelats en kvinnlig företagsrådgivare trots att jag haft flera banker hela tiden och drivit företag i nästan 25år. Har funderat på varför Sparbanken Skåne (fd. Kristianstads Sparbank / Sparbanken 1826) plötsligt önskar träffa mig efter alla år av ointresse och oförståelse för ens ideer. Kanske är det bara slumpen att det är en yngre kvinna, kanske är det för att de ser det som ett objekt att få erfarenhet eller är det kanske för att denna kvinna är en speciellt utsedd person som ska vinna tillbaka mitt förtroende för banken som jag har tagit ställning för att lämna. Vi får se hur det slutar!

Passande nog var det en artikel idag om det manliga folkväldet i DI. se artikel http://www.di.se/di/artiklar/2015/2/9/man-styr-fonderna . I artikeln beskrivs att 1 av 4 är kvinnor bland fondbolagen och Robur har 1 av 10 kvinnor. Jag funderade lite på hur det ser ut i dagens bank som jag ska träffa! Efter att med hjälp av Allabolag så får man lätt fram hur det ser ut. Se länk http://www.allabolag.se/5164010091/befattningar. Här framkommer det att i nybildade Sparbanken Skåne som har haft alla chanser att förändra är det också 1 kvinna på 4 män som gäller. Dessutom ju högre befattningar så blir blir kvinnorna obefintligt representerade.

Jag lyssnade på P1 i bilen som jag brukar på väg till jobbet i veckan och där beskrevs det att än idag missar beställare och framtagare av IT program att låta kvinnor medverka och påverka. Detta skapar produkter som antingen inte fungerar eller får utvecklas vidare med stora resurser för accepteras ej av dess tilltänkta användare.

Jag var på Tillväxtdagen som Tillväxt Syd som är grundat av Sparbanken Syd anordnade på Ystad Saltsjöbad. Sparbanken Syd som förövrigt har Susanna Kallur, en Kvinna som VD  hade med Lina Thomsgård som föreläsare. Lina Thomsgård blev känd när hon startade www.rattviseformedlingen.se . Lina drog exempel som slår hål på alla fördomar som att "det finns inte tillräckligt kvalificerade kvinnor". Det handlar om att skapa förebilder och förutsättningar och det var intressant att höra och även titta på övriga ofta äldre män i publiken.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar