onsdag 29 juni 2016

Bli din egen öl, vin & spritimportör

Du behöver inte starta en firma för att importera vin och sprit till dig själv. Och inte heller chansa på internetköp. Det är bara att beställa från Systembolaget.
Musiker drömmer om eget skivbolag och författare om bokförlag. Så det är inte så konstigt att dryckälskare vill ha sin egen vinimportfirma. För att kunna plocka hem favoritvinet från semestern, restaurangen eller för att kunna påverka vilka viner som säljs på den svenska marknaden.
Om du bara vill fylla på din egen vinkällare behöver du inte skaffa importtillstånd för alkohol. Du kan själv köra ner och hämta vinet på kontinenten. På vingårdarna kan du ofta köpa för halva priset jämfört med i Sverige. Och slipper betala tull så länge det rör sig om högst ett drygt hundratal flaskor.
Men om du inte har tid, stor bil och vältränat bensinkort, är den enklaste vägen att importera genom Systembolaget. Det är bara att gå in i närmaste butik och fråga efter blanketten för privatimport. Fyll i namn på vinet och hur många buteljer du vill köpa, samt namn och adress till producenten.
Systembolaget kontrollerar om producenten redan har en importör i Sverige. Systembolaget sammanställer sedan en offertförfrågan till producenten eller leverantören. Om producenten är intresserad av att sälja mindre volymer, vilket den oftast är, kommer en offert med pris i retur. I många fall säljer inte producenten enstaka flaskor, oftast bör du beställa ett visst antal flaskor eller kollin. Om producenten inte har någon importör i Sverige agerar Systembolaget importör.
Bolaget gör jobbet
Systembolaget lägger på fraktkostnaden, handelsmarginalen (23 procent), fast
påslag (3,50 kronor per butelj för vin), alkoholskatt, glasåtervinningsavgift och moms. När kundpriset är beräknat skickas prisförslaget till butiken som tar kontakt med dig. Du kan i lugn och ro ta ställning till om det är värt pengarna.
Om priset låter acceptabelt är det bara att skriva under ordern och lägga en depositionsavgift. Det fina med den här lösningen är att Systembolaget inte tar ut någon särskild avgift för hanteringen och att handelsmarginalen är densamma som för alla andra varor. Nackdelen är att det kan ta flera månader att få hem varorna, att fraktkostnaden driver upp priset och att du måste köpa fler buteljer än du kanske vill ha.
Bli kommersiell importör
Att själv importera alkohol för kommersiellt bruk är en helt annan femma. Första steget är att bli godkänd av Skatteverket. Ansökan är kostnadsfri och gäller antingen registrerad varumottagare eller upplagshavare. En registrerad varumottagare och betala skatt vid mottagandet av varorna. En upplagshavare behöver inte skatta för varorna förrän de lämnar företagets lager. Det finns ungefär 500 upplagshavare och 200 varumottagare i Sverige.
Till ansökan ska bland annat bifogas årsredovisning eller budget för företaget, en beskrivning av verksamheten och beräkningsunderlag för ställande av säkerhet. Om ansökan gäller upplagshavare måste lagerlokalerna beskrivas i detalj med ritning, försäkringshandlingar, larm- och säkerhetshandlingar samt hyresavtal.
Skatteverket bedömer lämpligheten hos firmatecknaren och samtliga inblandade i bolaget när det gäller ekonomisk bakgrund. Det är viktigt att ha betalt sina skatter och avgifter i tid, att rörelsen gett ett hyfsat resultat och att man kan visa upp en vettig finansiering. Räkna med att det kan ta två till tre månader att behandla ansökan.
Bolaget eller krogenI Sverige finns förenklat två sätt för en importör att sälja vin, sprit och öl – antingen till Systembolaget eller direkt till restauranger. Att sälja till krogar är egentligen det enklaste sättet, eftersom man då slipper ytterligare mellanhänder. Men eftersom restauranger bara står för en liten del av den totala försäljningen i Sverige försöker de flesta importörer få in sina produkter i Systembolagets sortiment.
På Systembolaget är det Inköpsavdelningen som sköter kontakter med importörerna. Om allt går som det ska, skickar Systembolaget inom ett par dagar information om den affärsmässiga relationen. Du får också planen för lanseringar följande år och den senaste offertförfrågan, båda mycket relevant läsning för en importör. Där preciseras när Systembolaget kommer fråga efter olika typer av produkter och när eventuellt inköpta produkter kommer att lanseras.
För att lyckas få in en dryck på Systembolaget krävs främst en bra produkt till bra pris. Provningarna utförs blint av tre inköpare. Resultatet av provningen bestämmer vilka av de offererade dryckerna som köps in.
Mera provningar Om beslutet tas till din produkts fördel, krävs en del handpåläggning för att lanseringen ska bli verklighet. Ett antal provflaskor ska levereras till huvudkontoret för bland annat etikettkontroll, laboratorieanalys och journalistprovningar. Produkterna ska också åtföljas av detaljerad dokumentation när det gäller innehållet.
Även om inköpsbeslutet inte går din väg, finns det möjlighet att sälja produkten på Systembolaget, i beställningssortimentet. Där listas produkter som inte är inköpta och lagerhållna av Systembolaget.
I slutänden är det förstås konsumenternas beslut som avgör framgången. Allmänhetens smak överensstämmer inte alltid med vad rutinerade vinprovare och journalister tycker.
På listorna över de mest sålda vinerna i Sverige hittar man flera viner som varken vinskribenter eller inköpare är särskilt förtjusta i. Delvis har det att göra med priset, men presentationen är också viktig – etiketten, flaskans utseende och vinets namn. Det är aspekter som inte ägnas så mycket uppmärksamhet vid bedömning av vinet, i varje fall inte av vinskribenter. Systembolagets inköpare tar förmodligen numera med produktens presentation, förpackning och namn i beräkningen, men trots
skickliga marknadsanalytiker och omvärldsforskare kan det inte vara helt lätt att förutsäga vilka flaskutseenden som kommer att trigga kundernas köplusta.

Mer information om alkoholimport 
Systembolaget
Inköpsavdelningen
103 84 Stockholm
Telefon 08-503 300 00
Fax 08-503 325 31
www.systembolaget.se
Skatteverket
Särskilda Skattekontoret
771 83 Ludvika
Telefon 0240-870 00
Fax 0240-103 40
www.skatteverket.se

Texten är hämtad ur Vin och Bar Journal nummer 5/2005.
http://vinochbar.se/bli-din-egen-vinimportor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar