tisdag 27 november 2012

Tre av tio bilister kan ha felmonterade vinterdäck

Tre av tio bilister kan utgöra en risk i vintertrafiken. Det framkommer av Bilprovningens enkät om vinterdäck som visar att var tredje svarande inte vet var däcken med bäst mönsterdjup ska monteras. Att felplacera bilens bästa däck kan få förödande konsekvenser.


Lördagen den 1 december ska alla bilister ha bytt till vinterdäck. För att ta pulsen på bilister och deras kunskaper om vinterdäck har Bilprovningen genomfört en enkät. Den besvarades av 1 818 personer.

Tre av tio respondenter svarade att däcken med bäst mönsterdjup ska vara monterade fram alternativt att det inte hade någon betydelse eller att de inte visste. I praktiken innebär det att tre av tio bilister kan ha felmonterade vinterdäck vilket är oroväckande.

Man ska helst undvika stora skillnader i slitage mellan däcken, men om mönsterdjupet skiljer sig ska de bästa däcken alltid sitta bak. Det gäller både bak-, fram- och fyrhjulsdrivna bilar.

- Däcken med bäst mönsterdjup ska monteras bak, annars ökar risken att få sladd vilket i värsta fall kan resultera i en allvarlig olycka. Med kunskap och enkla medel kan du se till att du kör trafiksäkert, säger Eva Morger, hållbarhetsansvarig på Bilprovningen.
Bilprovningens informationschef Cecilia Blom Hesselgren Informationschef
0706-87 03 66

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar